Hogyan váltsunk könyvelőt?

2016.12.20.

Mi a menete és mire figyeljünk oda, ha könyvelőt akarunk váltani?

Így év vége közeledtével sokan elgondolkodnak rajta, hogy könyvelőt váltanak. Vagy az árak miatt, vagy nincsenek megelégedve a szolgáltatással, vagy rengeteg egyéb oka lehet a váltásanak.

Ezt mindenképpen célszerű év végére időzíteni, ezzel elkerüljük az esetleges félreértéseket, többletköltségeket. Mivel lezárásra kerül az üzleti év és így a felelősség egyértelműen meghatározható.

Normál esetben a könyvelő váltás menete az alábbiak szerint alakulna:

 1. A jelenlegi könyvelő felmondása
 2. A könyvelési anyag átvétele
 3. A könyvelési anyag átadása az új könyvelőnek
 4. Az átadott anyag átvétele, ellenőrzése, rendezése, esetleg újrakönyvelése (Az újrakönyvelés elkerülhető, ha előző könyvelő rendben lezárta az üzleti évet)

Sajnos néha elkerülhetetlen az év közbeni könyvelő váltás.

Például haláleset miatt, vagy a könyvelő súlyos hibát vét, esetleg pont a könyvelő nem kíván tovább együttműködni a céggel valamilyen konfliktus miatt.

Ilyenkor oda kell figyelni, hogy mindent kellően dokumentáljunk az alábbiak szerint:

 • Megbízási szerződés új könyvelővel – ez megfelelő minőségű, részletességű, színvonalas legyen, még kisebb cégek esetében is. Egy elnagyolt szerződés már intő jel lehet
 • A régi könyvelői szerződés felmondása vagy közös megegyezés. Ennek keretében a felelősséget is egyértelműen tisztázni szükséges
 • Átadás átvételi jegyzőkönyv a könyvelési anyagokról
 • Beszámoló, főkönyvi kivonat, főkönyvi leltárak, adófolyószámla-kivonatok átvétele
 • Szigorú számadású nyomtatványok átvétele (számla, nyugta, szállítólevél, pénztárbizonylatok)
 • Rövid, írásbeli tájékoztatás a folyamatban lévő ügyekről
 • A régi könyvelő elektronikus hozzáférésének visszavonása. Amennyiben a beszámolót még a régi könyvelő készíti el, annak benyújtásáig a hozzáférést feltétlenül biztosítsuk

Amennyiben Ön és cége is könyvelő váltáson gondolkodik, keressen bizalommal! Kérjen tőlem árajánlatot, én igyekszem mindenben a rendelkezükre állni.

vissza